logo

Kako izgleda tretman kod nas?

Ako imate Vi ili neko Vama blizak loše držanje, deformitet kičme, ravna stopala, X ili O noge ili određeno bolno stanje u leđima i zglobovima onda ste na pravom mestu! Pre svega, neophodno je zakazati pregled koji je vrlo detaljan i sprovodi ga diplomirani fizioterapeut. On se razlikuje zavisno od razloga zbog koga ste došli i traje do 45minuta. Analizira se čitava biomehanika tela, vrše se efektni testovi i sve se dokumentuje. Kada se dođe do zaključka šta je po sredi, terapeut će već na prvom pregledu dati savete šta da radite kod kuće. Zatim se preporučuje koliko tretmana će trebati za korekciju i kojim tempom bi trebali da dolazite. Najčešće je 2 do 3 puta nedeljno. Tretman opet zavisi od stanja, ali opisaćemo Vam svaki od njih. Ako je u pitanju loše držanje ili deformitet kičme kao što je skolioza, kifoza ili lordoza,terapeut će nakon pregleda napisati program po kome će se dalje sprovoditi terapija. Program je INDIVIDUALAN i važi isključivo za osobu za koju je napisan. Iako neko ima deformitet pod istim nazivom, to ne znači da su potpuno ista stanja. Da bi Vam bilo jasnije, daćemo primer skolioze, jedne od najkomleksnijih deformiteta. Ona može biti levostrana ili desnostrana, sa jednom ili više krivina, sa udruženom kifozom…radeći iste vežbe šablonski neće odgovarati svakoj od njih, a nažalost može doći i do pogoršanja. Dakle, u okviru individualnog programa sprovodi se mobilizacija određenih zglobova koji su u asimetriji, istezanje određenih ligamenata koji su skraćeni, kao i najvažnije VEŽBE koje uglavnom sprovodimo po Šrot metodi, veoma delotvornoj i efektivnoj. Kako odmiče vreme, stanje se prati i proverava, prilagođava se terapija i vrlo brzo se vide efekti. Što se tiče stopala, na pregledu se analizira svod kada osoba stane na podoskop pa se jasno vidi koliko i kako se oslanja. Takođe, uzimamo i otisak stopala u vidu plantograma, nakon čega se određuje stepen deformiteta. Tretman se obično sprovodi u vidu raznolikih vezbi koje su prilagođene uzrastu. Bolna stanja iziskuju kompleksan tretman terapeutskih tretmana mobilizacije, primena kinezi traka i kineziterapije. Ono što moramo naglasiti je da NE radimo MASAŽE.

about us

about us

Šta je skolioza i koji su uzroci skolioze?

Skolioza se smatra za broj 1 bolest savremenog društva, jer je po nedavnim ispitivanjima ima skoro 80% populacije. Ovim tekstom ćemo pokušati da približimo složenost ovog stanja, kako je možete prepoznati, kao i važnost pravog pristupa u lečenju iste. Skolioza je deformitet koji podrazumeva krivljenje kičme u stranu, gledajući osobu s leđa. Oblik krivine kičme kod ovog stanja može biti različit, od latiničnog slova S ili slova C, pa čak i do kombinacije istih slova. Kičmeni pršljenovi su pored toga što su pomereni u stranu, često i rotirani oko svoje ose što dovodi do izmeštanja okolnih struktura. Dešavaju se mnoge promene, počevši od asimetrije karlice i kukova, nejednakosti ramena, a samim tim i različitoj funkcionalnoj dužini nogu i ruku. Ono što ne vidimo uvek golim okom, jesu i skraćeni mišići ili njihova slabost koja je opet asimetrična prateći krivinu. Kod skolioza većeg stepena, značajno se smanjuje i volumen jednog ili oba plućna krila, jer krivina povlači rebra smanjujući prostor u samom grudnom košu . Pravi uzroci nastanka skolioze su u klasičnoj medicini još uvek nepoznati . Smatra se da je više činilaca koji dovode do ovog stanja udruženo, od kojih su:

  • Genetska predispozicija,
  • Komplikovan porođaj, odnosno rođenje,
  • Nedovoljno fizičke aktivnosti,
  • Dugotrajno sedenje,
  • Anatomska razlika u dužini nogu,
  • Posledica drugih stanja lokomotornog aparata.


Kako prepoznati skoliozu kod Vas ili Vašeg deteta?

Da biste prepoznali ovaj deformitet potrebno je da pratite sledeće korake i moći ćete da ukonite sumnje za postojanost ovog stanja. Osoba koja se posmatra mora biti razgolićena do pojasa ili u grudnjaku, bez obuće, okrenutih leđa od osobe koja je posmatra (poželjno je da stoji uz zid zbog kontrasta) Osoba se mora potpuno opustiti i stajati kao što to inače radi u svakodnevnim okolnostima (bez korigovanog ispravljanja!)
Posmatramo od gore na dole:
Nivo ramena i lopatica (kod skolioze postoji denivelacija, odnosno jedno rame je spušteno u odnosu na drugo, kao i lopatica koja može biti izmeštena u stranu ili isturenija u odnosu na drugu)
Simetričnost linija stasa (ugao u visini struka takođe može biti različit kod skolize)
Nivelaciju karlice (karlica se kod skolioze gotovo uvek pomeri ili rotira u stranu, pa možete uočiti asimetriju kukova)
Poslednji korak bi bio da kažete osobi da savije glavu na dole i da se polako savija u trupu, kao da želi da dotakne pod sa rukama. Ruke moraju biti potpuno opuštene iz ramena.
Posmatrajte da li postoje asimetrije duž kičmenog stuba i pored njega, da li uočavate asimetrična „brda“ sa leve ili desne strane od kičmenog stuba. Ako bilo koji od ovih znakova postoji, postoji mogućnost da osoba ima skoliozu. U tom slučaju, mi smo Vam na raspolaganju za detaljnije preglede i rešenja napravljena individualno po potrebi krivine. Nadamo se da Vam je jasnija skolioza kao termin i da će neko uspeti da zapazi problem na vreme uz pomoć navedenih koraka.

about us